In deze nieuwsbrief melden wij over ons bamboe aanplantprogramma in Ghana. De plantages zijn met rode stippen aangegeven. Zoals u ziet zijn de plantages verspreid over het gehele land. Wij hebben zo sinds 2012 in diverse klimaatzones ervaring met bamboe opgedaan. Op diverse plekken in Ghana is meer bewustzijn over voordelen van de aanplant van bamboe. In totaal is nu met onze en uw hulp ruim 100 hectare aangeplant. Dit geeft een goede start voor een samenwerking met de Volta River Authority. Verder in deze nieuwsletter leest u hier meer over.
Auto
Met uw financiële bijdrage heeft ons Barbarugo team in Tamale, Noord Ghana, een vierwiel aangedreven Toyota Hilux aangeschaft. Vooral in de regentijd zal de auto van nut zijn. Onbereikbare plaatsen worden bereikbaar. Wij verwachten dat bamboestekken sneller bij nieuwe plantages kunnen worden gebracht en dat makkelijker grote afstanden kunnen worden overbrugd. De auto is direct in gebruik genomen. Hier op de foto wordt bamboe houtskool, geproduceerd op de plantage bij Tichelli, ingeladen.
Tichelli
Van de plantage in Tichelli worden nu regelmatig bamboepalen verkocht. De plaatselijke eigenaar plukt nu hiervan de vruchten en levert dit werk voor de lokale bevolking.
Op de foto ziet u Diana snoeihout tot bamboestekken verwerken.
Sheini
De plantage in Sheini staat er prachtig bij en palen kunnen worden geoogst. (foto augustus 2023)
Oda
We hebben ook tegenslagen. Onze plantage in Oda staat door overmatige regenval helaas onder water. Dit is bijzonder want normaal gesproken is in november de droge tijd allang ingetreden. Gelukkig functioneert de kwekerij in Oda nog steeds naar verwachting.
Bekwai
Met pijn in ons hart zien wij hoe de goudkoorts land kan verwoesten. Tegelijkertijd zien we ook hoe snel het oerwoud zich herstelt met de aanplant van bamboe. In Bekwai zijn wij in 2017 begonnen met planten en op onderstaande foto ziet u rond de afgraving de bamboe gedijen. Bamboe groeit, ondanks de grondverontreiniging door het gebruik van zware metalen om goud te onderscheiden. Duidelijk is te zien hoe het water in de rivier vervuilt en gevaarlijk is om te gebruiken. Zoals in eerdere nieuwsbrieven aangegeven, sponsort Stichting Barbarugo een onderzoek van een Ghanese PhD student die de effecten van het planten bamboe op vervuilde gronden onderzoekt. De hoop is dat bamboe kan worden ingezet om de grond te reinigen en weer geschikt te maken voor landbouw. Wij verwachten in een volgende nieuwsbrief een deel van zijn onderzoek met u te kunnen delen.
Tsoxor
De plantage in Tsoxor waarmee 10 jaar geleden is begonnen, staat er prachtig bij en toont aan dat bamboe uitermate geschikt is om erosie van het Volta meer tegen te gaan. De bamboe houdt de grond vast en levert productiehout voor de lokale bevolking.
Samenwerking met Volta River Authority
Onze bestuursleden Barima Stephen Oduro en Wilko Brink zetten de gesprekken voort die in juli 2023 met de Volta River Authority (VRA) zijn gestart. De bedoeling is om samen verder te werken aan een plan voor de aanplant van een bos van bamboe en inheemse boomsoorten. De gesprekken gaan de goede kant op. De VRA wil land rond het Volta meer ter beschikking stellen om met de aanplant van bamboe en bomen erosie van de oevers beter te voorkomen. Waarschijnlijk richten wij ons op de oevers binnen de ellips op bijgaande kaart. Op 22 januari 2024 vertrekt Wilko Brink opnieuw naar Ghana om de gesprekken voort te zetten.
Sinds 2019 werken de VRA en de FC samen en planten bamboe om de demarcatielijn van de bufferzone op 85 meter boven zeeniveau rond het Voltameer duidelijk zichtbaar aan te geven. De bufferzone kan als het Voltameer, wat een groot stuwmeer is voor de waterkrachtcentrale in Akosombo, na de regentijd helemaal onder water komen te staan. Tot nu toe is in samenwerking tussen de VRA en de GFC 10 hectare bamboe geplant. Het is de bedoeling dat Barbarugo samen met de VRA en de FC minstens 25.000 hectare gaan toevoegen. Barbarugo zoekt hiervoor een externe financier die interesse heeft in de CO₂-rechten die verbonden kunnen worden.
Behalve dat een duidelijke demarcatie zichtbaar wordt, verwachten wij dat erosie van de oevers van het Voltameer wordt tegengegaan en dat meer waterverlies door verdamping kan worden voorkomen.
Houtwereld Praktijkdag
Ons kabinet wil houtbouw stimuleren om daarmee onze CO₂ uitstoot in Nederland te reduceren. Op dit moment wordt in Nederland vrijwel alles gebouwd met beton en staal. De productie van deze materialen gaat gepaard met een zeer hoge CO₂ uitstoot. Bij hout, en ook bij bamboe, is dat precies omgekeerd, want bij die materialen wordt CO₂ uit de atmosfeer geabsorbeerd en vastgelegd. De vraag is echter of je met hout ook hoogbouw kunt realiseren en het antwoord is ja. Maar dit is nog lang niet algemeen bekend, laat staan geaccepteerd in de bouwwereld.
‘Houtwereld’ is een magazine voor Nederlandse houtverwerkende bedrijven. Op 24 oktober jongstleden was Ruud Goedknegt uitgenodigd om te spreken op de Houtwereld Praktijkdag, samen met Carel Wreesmann ging hij naar het Noord-Brabantse Goirle.
De redactieraad van Houtwereld had deze dag georganiseerd als een netwerkbijeenkomst voor hun lezers, die voornamelijk werkzaam in de houtverwerkende industrie in Nederland. De opkomst was overweldigend, meer dan 200 deelnemers.
Naast de expositieruimte waar verschillende bedrijven hun stand hadden ingericht, werden in de theaterzaal ‘branchegesprekken’ gehouden. Hierbij werden steeds drie vertegenwoordigers uit de houtsector gedurende een half uur uitgedaagd tot discussie door de Houtwereld-hoofdredacteur Jan Maurits Schouten. Aan het einde van dit programma-onderdeel ‘Kansen in de Houtbouwproductie’ gaf Jan Maurits het woord aan Ruud Goedknegt, die in een volle zaal een warm pleidooi hield voor stichting Barbarugo en de voordelen van bamboe. Hij sloot af met een oproep aan de aanwezigen, dat wij een ondernemer zoeken, die in Ghana en fabriek wil opzetten om bamboe ter plaatse te verwerken.
Strand Woven Bamboo (SWB)
Bamboe is een gras, en dat betekent dat er in de stammen van boven naar beneden vezels lopen. Deze zijn bijzonder sterk. Door ze te verlijmen en samen te persen onder zeer hoge druk ontstaat een composietmateriaal, dat bekend staat als SWB (Strand Woven Bamboo) en dat duurzamer is dan tropisch hardhout.
In tegenstelling tot houten planken buigen balken van SWB nauwelijks door, en dat is waardoor het bij uitstek, en beter dan hout, geschikt is voor hoogbouw. Daarbij komt dat gebouwen van hout of bamboe lichter van gewicht zijn dan van beton en staal en daarmee zijn ze onder andere ook bestendiger tegen aardbevingen. Wij zijn bezig om meer kennis te verzamelen over deze toepassing.
Momenteel is China de grootste producent wereldwijd van bamboe. Wij hebben aangetoond, dat bamboe ook in Ghana bijzonder mooi wil groeien. Bamboe groeit ook in ons gematigde klimaat in Nederland, maar hier wordt dit gewas hier niet hoger dan een meter of 4, terwijl in Ghana gemakkelijk een hoogte van 20 meter bereikt kan worden.
Houtskool
Bij de verwerking van bamboe ontstaat veel biomassa, vaak meer dan de helft van al het geoogste materiaal. Gelukkig kan dit ook worden benut. Onze lokale partner maakt er uitstekend houtskool van voor de lokale markt. Het idee hierachter is om in Ghana met deze bamboehoutskool een alternatief te bieden voor de verkoop van houtskool van illegaal gekapte bomen te verdringen.
Bedankt
Dankzij uw financiële ondersteuning kunnen wij ons werk doen.
Ook danken wij de Katholieke kerken rond Amstelveen voor de speciale adventscollecte die voor Stichting Barbarugo is gehouden. John Duphey, Ruud Goedknegt en Wilko Brink zijn in de gelegenheid gesteld om in 5 kerken het verhaal van Barbarugo toe te lichten. De collecte loopt nog steeds. Mocht u mee willen doen aan deze adventscollecte dan kan dit door het gebruik van bijgaande Tikkie QMR-code.
Rechtstreeks geld overmaken op onze rekening…. kan natuurlijk ook.
Tenslotte willen wij apart Sandra Keizer van Het Keizerrijk Accountant en Adviseur noemen. Zij heeft haar uren ter beschikking gesteld en ons voorzien van zeer adequaat fiscaal advies.
De toekomst is bamboe!
We hebben goede hoop, dat de vraag naar bamboe gaat groeien en dat dat leidt tot export‑mogelijkheden voor Ghanese bamboe.
Geachte donateurs, laat ons daarom niet in de steek!
Rest ons om u allen een mooi jaaruiteinde en een gelukkig 2024 te wensen.
Tot een volgende nieuwsbrief.