Adventsactie ten bate van Stichting Barbarugo
Het was pastoor Jan Verspeek van de parochie uit Nes aan de Amstel die “Ghana naar Nes aan de Amstel” bracht en het mosterdzaadje plantte voor de oprichting van deze Stichting in 2012.
Sinds 1963 tot 1991 werkte Jan Verspeek als missionaris van SMA in Oostelijk Ghana en vanaf dat jaar was hij tot zijn dood in 2008 pastoor in “de Nes”.
In 2011 reisden een aantal parochianen uit de Nes (o.l.v. John Duphey) naar het werkgebied van pastoor Verspeek in Ghana en zij kwamen terug met een missie om vanuit Stichting Barbarugo de mensen ter plaatse te helpen.
In Ghana is het droog en warm, vooral in het noorden. De woestijn rukt daar ieder jaar een stukje verder op. Werkloosheid en armoede zijn maar enkele van de vele problemen.
Hoe kunnen we de, veelal analfabete, mensen direct worden geholpen. Wat kan er groeien in dit hete klimaat? Het antwoord: bamboe is de oplossing.
Wat doet Barbarugo? Barbarugo helpt het milieu én de mens. Zij helpen mensen in Ghana aan werk en inkomen door het kweken van bamboe. Bamboe is een plant die snel groeit. Het vermindert erosie en zorgt dat regen niet meteen verdampt. Daarmee wakkert het de lokale natuur aan, en komen er ook andere planten en dieren op af. Na 5 jaar kan er elk jaar geoogst worden; zonder verdere investering gaat dit 50 jaar door. Deze bamboe kan onder andere worden gebruikt in de constructie, in meubels, heerlijk zachte kleding, of als CO2-neutrale brandstof.
Barbarugo levert bamboestekjes aan de boeren, ondersteunt met kennis en geeft begeleiding.
Hiervoor is veel geld nodig want de boeren moeten worden betaald voor hun werk.
Samengevat is de doelstelling van Stichting Barbarugo:
– Armoedebestrijding
– Werkgelegenheid scheppen
– Tegenhouden van oprukkende woestijn
Barbarugo wil een bijdrage leveren aan de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties: o.a. helpen oplossen van armoede, meer educatie en klimaatverandering. Door het planten van bamboe in Ghana kunnen werkloze boeren een inkomen verwerven. Bovendien heeft de bamboe positieve effecten op het klimaat: lagere temperatuur en reductie van CO2.
Zij richten zich op arme boeren in Noord Ghana. Boeren met enige opleiding kunnen een functie krijgen in de organisatie. Sinds 2013 benadert de Stichting dorpshoofden (chiefs) om op niet-gecultiveerde braakliggende gronden plantages te starten. Er worden verschillende voorgekweekte bamboesoorten betrokken van hun lokale kwekerijen in Tamale, Kintampo en Assin Fosu .
De boeren worden door hun lokale bestuurslid Stephen Oduro en een Ghanese landbouwdeskundige begeleid. De stichting financiert de (a) aanschaf en voorkweek van bamboestekken, (b) aanleg van een plantage, (c) onderhoud en (d) eerste oogst van de bamboeplantages.
De Stichting helpt de boeren met het vinden van afzet en betalende klanten. Zij hebben met hulp van donoren in 2019 in Ghana drie (3) mobiele (tweede hands) hakselaars kunnen aanschaffen. Met deze hakselaars kan ter plaatse op de plantages de geoogste bamboe worden verhakseld en kunnen de transportkosten om biomassa af te voeren naar afnemers aanzienlijk worden verlaagd. Zij trainen boeren in ‘clump-management’ om de opbrengsten per hectare te vergroten. De bamboe wordt behandeld om duurzaam geschikt te maken als bouwmateriaal.
In november 2021 werd ‘Ghana’s Framework on international carbon markets and nonmarket approaches’ gepubliceerd. Dit framework geeft richting aan ons onderzoek naar CO₂ certificering van de met onze steun gestarte bamboeplantages. Voor verdere informatie verwijzen wij naar https://barbarugo.org/
Uw MOWA beveelt deze Adventsactie van harte bij u aan. Tijdens de vieringen in de Adventperiode zullen vertegenwoordigers van Barbarugo een korte toelichting geven op hun activiteiten maar indien u deze vieringen niet kunt bijwonen kunt u de Stichting steunen door uw bijdrage via onderstaande Tikkie-code dan wel een bedrag over te maken op IBAN-rekening
NL72 RABO 0382 3326 01
t.n.v. MOWA Amsterdam o.v.v. Adventsactie Barbarugo
Namens Stichting Barbarugo bij voorbaat dank voor uw zeer gewaardeerde bijdrage,
Nico van Wieringen