Heel vaak hoor je de uitdrukking: “dat is historisch” of “dat is een historische dag”of “dat moet in de geschiedenisboeken worden opgetekend. Na een paar maanden is het historische meestal weer weg. Nauwelijks een rimpeling in de wereldgeschiedenis of de vaderlandse geschiedenis. Zelfs in de kerkgeschiedenis van het bisdom Haarlem -Amsterdam zal 7 september niet als een historische dag geboekstaafd worden. Fusies van parochies behoren helaas tot de gewone dagelijkse gebeurtenissen. De verantwoordelijke bisschop Punt slaapt er heus niet minder om. Bovendien: 7/11 is geen 9/ 11.
Voor parochianen, leden van parochiebesturen en parochievergaderingen van de geloofsgemeenschappen van Amstelland zal 7 september wel een echte historische dag zijn. Op die dag eindigt de kerkgeschiedenis van een aantal parochies. Officieel was dat op 15 juni 2014. In de Eucharistieviering van 7 september in de Urbanuskerk Ouderkerk zal dat gestalte krijgen in de presentatie van het bestuur van de RK Parochie Amstelland ( in nauwe samenwerking met de Parochie Urbanus te Ouderkerk), in de presentatie van het pastorale team waarin pastor diaken Eugène Brussee wordt opgenomen als jongste lid. Aan zijn presentatie zal bijzondere aandacht worden besteed. Ik zou me kunnen voorstellen dat parochianen en pastores wat onrustig slapen in de nacht van 6 op 7 september.
Op 21 september zullen oud leden van besturen, raden en vergaderingen bedankt worden. Zij hebben zich met hart en ziel in gezet in de locale gemeenschap. Ze hebben oog en oor gehad voor de gelovigen. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat pastores hun pastoraal werk konden doen.
Het is van groot belang dat het bisdom dat ziet, erkent en zijn waardering uitspreekt. Mgr Jan Hendriks zal 21 september aanwezig zijn.
Nu de parochies opgaan in een bestuurlijke grotere eenheid betekent dat niet dat in alle geloofsgemeenschappen alles over een kam wordt geschoren. Geloofsgemeenschappen hebben een eigen cultuur, een eigen traditie, eigen feestdagen, eigen vitaliteit, eigen aanpak van pastorale en catechetische activiteiten. Wanneer dat ‘eigene’ open staat voor alle parochianen en dat ‘eigene ‘door anderen gedeeld kan worden, dan groeien we als gemeenschappen naar elkaar toe en verrijken we elkaar. Noodzakelijk is hiervoor dat er goede communicatiekanalen zijn die dan ook gebruikt gaan worden.
De eerlijkheid gebiedt ook om te zeggen dat de fusie niet voorkomt uit luxe. Er is helaas ook sprake van vermindering van vitaliteit vanwege vergrijzing van leden. Er is helaas ook sprake van vermindering van activiteiten omdat ook het aantal vrijwilligers minder wordt. Er is helaas ook sprake van minder pastorale aandacht van de kant van de pastores. Er zijn gewoonweg minder pastores. Als we die vermindering eerlijk onder ogen zien dan worden vele parochianen er misschien toe aan gezet om zelf een groter stukje verantwoordelijkheid te dragen. Crisis is ook een kans. Schaarste kan ons ook vindingrijk maken. En ook: als een bepaalde vorm van kerk zijn niet meer haalbaar is zoals iedere zondag een Eucharistieviering, dan is het kerkelijke leven toch niet verloren! Er is meer kerk dan we denken. Wees creatief!
Wanneer pastores en parochiebestuur in goede samenwerking met elkaar goede lijnen naar de toekomst toe uitzetten, dan zal het spoedig gewoon zijn dat wij allemaal parochianen van de RK Parochie Amstelland zijn. Dan is de historische dag van 7 september een golfslag die even schuimend van enthousiasme en inspiratie op komt om daarna gladjes mee te stromen met het alledaagse kerkelijke leven. Over een paar weken is het gewoon dat Eugene Brussee werkzaam is in heel de parochie en dat de pastores voorgaan in alle vijf kerken van de parochie. Ook hier gebiedt de eerlijkheid te zeggen: veel parochianen zullen zich op de eerste plaats lid van hun geloofsgemeenschap voelen en dan pas parochiaan. Zolang een geloofsgemeenschap open staat voor allen en actief met de andere gemeenschappen samenwerkt, dan kan dat alleen maar verrijkend zijn.
Pastor T.F.Buitendijk OCarm
RK Parochie Amstelland